19 Ekim 2016 Çarşamba

Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabı hakkında olumlu olumsuz eleştiriler

Anahtar Dualar kitabı üzerine objektif bir değerlendirme

Tam adı Kenzül Dua- Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar olan eser, son zamanlarda çıkan en başarılı dua kitaplarından biri. Eser hem içeriği hem de sunumu ile pek çok tartışmanın konusu oldu. Fakat bugüne kadar objektif bir eleştiri maalesef yapılamadı.


Kimi okurlar hayatlarında ulaştıkları hayırlı neticeler dolayısıyla kitabı göklere çıkardı ve esere adeta "mucizevi" bir kimlik atfetti. Bazı çevreler ise kitap hakkında çok acımasız eleştiriler yöneltti. Her iki tutumun da son derece yanlış olduğu ortadadır. Çünkü bir şeyi ancak "olduğu gibi" değerlendirdiğimiz zaman onun hakkında sağlıklı bir fikir sahibi olabiliriz.

Bu yazımızda eser karşısında tarafsız bir duruş sergileyerek objektif bir değerlendirme yapacağız. Eserin hem olumlu hem de olumsuz taraflarını bir arada sunarak okurlarımızı bilgilendirmeye çalışacağız.

Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabının yazılış amacı


Kitabın asıl amacı bugüne kadar kaynaklara geçmiş tüm duaları bir araya getirmek. Dilek ve hacet  duaları, şifa duaları, gün içinde okunan dualar, bereket duaları, muvaffakiyet (başarı) duaları ve özel yaşamla alakalı her türlü duayı bir arada sunan eser hedeflediği amaca büyük ölçüde ulaşmıştır, denilebilir.

Kitabın toplam hacmi 626 sayfa. Alfabetik olarak sıralanan dua indeksinde yüzlerce farklı dua örneği bulunmakta.

Dualar verilirken en dikkat çekici detay duanın hangi kategoride olduğunun ifade edilmesi. Mesela dua sözleri verilmeden önce "Kuran Surelerine Dayanan Dualar", "Hz. Muhammed'in Hadislerine Dayanan Dualar" ve "Din Büyüklerinin Niyazları" gibi üst başlıklar verilerek okunacak duanın özellikleri hakkında bilgi verilmektedir.

Kitabın yayın ekibi eserin "her derde deva" ve "her kapıyı açan" duaların bulunduğu bir kaynak kitap olduğunu ifade ediyorlar. Gerçekten de eseri alıp incelediğimiz zaman bir "kaynak kitap" ile karşı karşıya olduğumuzu gösteren çok sayıda olumlu veri ile karşılaşıyoruz.


Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabında verilen ek bilgiler

Bir önceki maddede Kenzül Dua- Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabının bir dua kitabının ötesinde bilgiler içerdiğini ifade ettik. Peki nedir bu altın değerindeki bilgiler?

Her şeyden önce kitabın birinci bölümünde Kuran'da ve hadislerde "dua" kavramının nasıl işlendiği ayrıntılı olarak verilmiş. Böylece okurların sahih dualar ile hurafeleri ayırmasına yardımcı olunmuş.

Ardından "Duaların Kabul Şartları" bölümünde duaların nasıl okunacağına dair usul ve adap ilkelerine yer verilmiş. Bu bölümün sonunda ise "Duaların En Makbul Kabul Edildiği Zamanlar"a yer verilerek dualara olan icabetin nasıl arttırılabileceğine dair bilgi verilmiş.

Burada bahsi geçen "Hazırlık" kısmından sonra yüzlerce sayfadan oluşan "Dualar" kısmı gelmekte. Dualar alfabetik olarak sıralanmış ancak her duanın ilgili olduğu alan ayrıca belirtilmiş. Dualar kısmı bittikten sonra "Ek Bilgiler" bölümünde şu konular hakkında bilgiler verilmiş:
  • Kuran surelerinin faziletleri
  • Esmaül hüsna'nın faziletleri
  • Hz. Muhammed'in hadislerinde geçen Allah'ın güzel isimleri
  • Kuran'da geçen ve Allah'ı karşılayan isim ve sıfatlar


Bir eleştiri: Kitabı üç cilt halinde sunmak mümkünken neden tek cilt ile yetinilmiş?

Gerçekten de kitabın eleştirilecek yönlerinden birisi de bu kadar büyük çaplı bir eserin neden birkaç cilt halinde satılmadığı yönündedir.

600 sayfayı aşkın eser kitaptaki ana başlıklar hesaba katıldığında 3 cilt olabilirdi. Eğer dualar kategorilere ayrılarak her biri farklı bir kitap olsaydı 6 ciltlik bir seri oluşturulabilirdi.

Bu eleştiriyi cevaplayan kitabın yazarı tek cilt ile eseri sunmanın gerekçesi olarak "tek ciltlik kitapların daha kullanışlı, daha ucuz ve daha derli toplu" olduğunu ifade etmiş.

Eserin tek cilt mi yoksa birden çok cilt mi olması gerektiği hususunda yorumu okuyucularımıza bırakarak bir sonraki maddemize geçiyoruz.

Kenzül Dua- Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabındaki duaların dili

Kitabın dili klasik dua kitaplarındaki gibi ağır ve anlaşılmaz değil. Açıklama bölümleri günümüz Türkçesiyle ve akıcı bir üslupla verilmiş. Dua metinleri ise hem orijinal Arapça halleri ile hem de Türkçe mealleri ile sunulmuş.

Kitapta dualar Arap harfleri ile sunulurken Arap harfleri ile okumayı bilmeyen okurlar da düşünülmüş ve duaların Latin harfli yazılışları da verilmiş.


Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabının e-kitap olarak satılması


Eser, şu aşamada pdf formatında satılıyor. Yani kişi ödemeyi yaptıktan sonra kendisine bir onay kodu gönderiliyor ve kişi bu kodla kitabı cihazına indirip okuyabiliyor.

Bu tarzda önemli bir eserin sadece e-kitap olarak satılması okurlar açısından büyük bir talihsizliktir. Çünkü her ne kadar eserin e-kitap hali sorunsuz biçimde okurlara gönderilse de eserin basılı halinin olması da hiç kuşkusuz çok faydalı olurdu.

Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabında yer alan dualar sahih mi yani gönül rahatlığı ile bu duaları okuyabilir miyim?

Evet, bu kitaptaki tüm dualar gönül rahatlığı ile okunabilecek dualardır. Eserde geçen duaların hangi ayetlere ve hadislere dayandığı ilgili tüm dualarda belirtilmiştir.

Din büyüklerinin ağzından yapılan niyazların da hangi kaynağa dayandığı kitabın sonundaki "Kaynakça" bölümünde açıkça izah edilmiştir.

Bu itibarla eser, en güvenilir dua kitaplarından biri olma özelliğini taşımaktadır.


Örnek bir uygulama: Kitabın para iade garantili olması

Türkiye'de çok az kaynakta görülen "para iade garantisi" uygulaması, Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabında da mevcut. Yani bir okur eseri satın alıp incelediğinde eğer kitap, beklentilerini karşılamazsa eseri yasal süresi içinde iade edip parasını geri alabiliyor.

Kitabın yayın ekibinin eserlerine ne kadar güvendiğini ortaya koyan bu güzel uygulama umarız diğer eserlerde de görülür ve bu davranış tüm yayın dünyasında gelenek haline gelir.

Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar kitabına nasıl sahip olabilirim?

Eserin resmi tanıtım ve satış sayfası için tıklayınız



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder